Proverbe 31:18 – meditație biblică

by Carmen Motora
0 comment

Prov. 31 : 18 – ” Ea simte că negoțul îi merge bine, și candela ei nu se stinge noaptea. ” ( NTR)

Mărgăritarul ales e scos în evidență aici, că simte. Vede. Femeia cinstită are cel de-al șaselea simț.
Intuiția o ajută să simtă ce alții nu simt. Să vadă ce alții nu pot.
Dumnezeu a creat-o așa ! Nu e niciun un merit al ei. Nu e o virtute dezvoltată de ea.

Oamenii de știință aduc dovezi clare, cum că femeile înțeleg și citesc mai rapid emoțiile, contextele și semnele non-verbale, decât bărbații. Motivul e unul anatomic și anume este diferența legăturii între cele două calote ale creierului. La bărbați fibrele nervoase ce fac această legătură, au o formă cilindrică. La femei, ele devin mai numeroase în spatele craniului. Ele deci au o mai bună conectare între cele două jumătăți ale creierului.

Femeia aleasă, nu ignoră intuiția. Ba chiar o folosește bine. Să facă ” negoț “, ea fiind ca o corabie de negoț. Și face negoț ! Dă și primește mereu. Cu monedă de schimb. Iubirea și jertfirea de sine ! Detaliile o ajută să facă ” afaceri ” profitabile. Le ignoră pe cele ruinabile. Investește în ce simte că merge. În ce vede că e bun. Pentru casa ei. Mereu ” cântărește ” să vadă dacă e pe ” profit “, în ceea ce face: în oameni, în trăiri, în sentimente și eforturi. Astfel nu se epuizează. Pentru că vede ! Simte ! Știe ! Dumnezeu a făcut-o așa !

” candela ( lumina) ei nu se stinge noaptea.”

Într-o casă orientală, bine organizată și întreținută, candela ardea toată noaptea !
Într-un singur caz ea se stingea.
Doar în vreme de nenorocire ! ( Ieremia 25: 10)

Sublinierea de aici, ne spune că pentru o femeie mărgăritar autentic, nicio trăire nu e așa de urâtă, niciun necaz nu-i așa de mare, încât să devină nenorocire. Nimic nu e atât de rău, să necesite stingerea candelei ei. A casei sale.
Pentru ea nicio noapte nu e prea neagră. Întunericul nu e e prea adânc. Dumnezeu e Lumina ei ( Ps. 27 : 1 ) și de aceea e puternică. Poate vedea partea bună a lucrurilor. Mâna bună a Lui Dumnezeu. În control. Ea simte și vede munca ei, pe Dumnezeu și nicio trăire nu e prea neagră să stingă candela. Vede bine ! Și ceilalți văd datorită ei.

Femeie, mărgăritar ales, te-a înzestrat Împăratul să poți vedea și simți cele mai mici amănunte. Detaliile. Poți intui și poți “cântări” bine. “Negoțul” bun stă în puterea ta ! Trebuie doar să vezi. Dar mai presus de toate, ai puterea să vezi orice trăire mai ușoară decât e. Orice necaz mai dulce decât pare. Orice val mai mic decât se arată. Și da, tu nu vei stinge candela ! Semn că nimic nu-i prea greu pentru tine, femeie ce Îl porți cu tine pe Dumnezeul cel mare !

” Domnul este Lumina și mântuirea mea…”

Carmen Motora

Related Posts

Leave a Comment