Femeia, vioara a doua.

by Carmen Motora
0 comment

Interesant titlu. Nu? Adevărat sau un nonsens?

Niciun concert simfonic nu aplaudă vioara a doua. Totuși ea este cea care face armonia. Un mare dirijor a fost întrebat la care instrument este mai greu de cântat. “Vioara a doua. Pot găsi o mulțime de prim violoniști dar e o mare problemă să găsesc pe cineva să cânte vioara a doua, cu entuziasm. Însă fără vioara a doua nu putem avea armonie.”

În căsnicie, femeia este vioara a doua. Bărbatul este capul femeii. El ia hotărârile, are drept de autoritate, descâlcește lucruri care cer judecăți, emite principii, așa cum un cap, o minte, face în trup. Bărbatul este deci vioara primă a “orchestrei”.

Bărbatul are și el la rândul lui, ca și cap, pe Hristos. Așa devine și el vioară a doua, între Cer și Pământ. Hristos este stăpânit de Dumnezeu, ca și cap. Lucrurile funcționează bine în ordinea dată de Împăratul. Când însă intervine vreo anomalie, “orchestra” nu mai cântă bine. Nu mai sună armonios. Muzica supără în loc să încânte.

O căsnicie perfectă nu e una dintr-o alipire de doi oameni perfecți. Nicidecum. O căsnicie perfectă e unirea a doi oameni reali din țărână, care devin viori, orchestrate de Dirijor. Unul e solist, bărbatul, iar femeia, vioara a doua, face armonia. Fără unul din ei, nu există cânt!

Am rămas stupefiată de o învățătură tare vicleană. Una care pare bună însă anulează ordinea orchestrei. Ordinea Dirijorului. Învățătura asta poate “ucide” o căsnicie, în loc să o înflorească. Deși pare un lucru bun, nu face altceva decât să distrugă din interior. Cineva spunea, învăța, că dacă soțul ca și cap al familiei, nu vede sau nu știe ce ar trebui făcut să meargă lucrurile mai bine în căsnicie, e indicat ca femeia să ia hotărâri, să spună ce e de făcut, să facă ceea ce e nevoie. Oare? E ca și cum am spune că vioara a doua, să cânte partitura viorii soliste. Oare dirijorul nu știe ce e de făcut?

Când bărbatul are ca și “cap” pe Hristos, rămâne cap în familie. Un cap dirijează organele, membrele. Niciun organ nu comandă capul, în trup. Asta da, anomalie genetică.

Femeia, vioara a doua, nu înseamnă că e mai prejos decât bărbatul. Doar cântă altă partitură, stabilită de Dirijor. Ca și valoare, sunt egali. Ca și poziție, cântă diferit.

Învățăturile străine de Dumnezeu pot distruge familii. Dușmanul luptă tot mai mult în căsnicii. O învățătură mică greșită poate aduce hău, părând nevinovată. Vulpile mici strică viile în floare.

Femeie, cântă mereu ca vioară a doua! Bărbatul tău este solistul. Lasă-l să cânte frumos, să te încânte! Nu îi distruge “partitura,” nu îi modifica “notele” ! Roagă-te pentru el și admiră-l când cântă! Fii fericită să fii vioara a doua, făcând armonia să se audă până la Dirijor, bună de tot! Lasă-l pe Dirijor să modifice sau să schimbe ceva!

Tu doar cântă și încântă armonie!

1 Corinteni 11:3

Related Posts

Leave a Comment