Proverbe 31:13

by Carmen Motora
0 comment

” Ea face rost de lână și de in, și lucrează cu mâini harnice. ” Prov. 31 : 13

Versetul presupune două lucruri :
– femeia cinstită știe, cunoaște fiecare nevoie a casei ei ( și a celor din casa ei )
– ea face totul pentru a împlini aceste nevoi ( și o face cu drag ceea ce o face mărgăritar real )

Mi-a plăcut mult sublinierea faptului că ea, face rost de lână și in. Nu de țesătură. Nu de material gata făcut. Ci de materia primă. Ea vrea cu mâinile ei, să facă țesătura. Și era o muncă titanică. Fibra de in, de lână era prea fragilă și prea scurtă ca să poată fi folosită. Așa că femeia în vechime, torcea firele la un loc. Apoi spăla lâna sau firele obținute. Și erau vopsite în diferite culori.Apoi se puneau la uscat. Se spune că evreii purtau haine vesel colorate, în funcție de timp, vârstă, poziție, deci femeia trebuia să știe și să împlinească toate aceste cerințe. Deoarece, nu dispuneau de culori sintetice, femeile produceau pigmenți permanenți, de origine animală sau vegetală, în diferite culori și nuanțe. Pentru asta se cerea timp, interes, cunoaștere. Abia apoi, firele erau țesute. Se obțineau bucăți de pânză. Femeia putea să confecționeze din aceste bucăți, veșminte și cele necesare casei.

Femeia cinstită, face această muncă grea, prin dedicare, cunoaștere, timp, dragoste și mai presus de toate cunoscând nevoile soțului ei, ai celor din casa ei. Nicio femeie mărgăritar ales, nu ar munci doar ca să risipească munca ei. Asta mi-a plăcut mult. Munca ei, are la bază, nevoi știute de ea. Văzute de ea. Și munca ei, le va împlini. Cu mâini harnice. Cu bucurie. Din iubire. Nu murmurând sau bombănind. Nu cârtind .

Dumnezeu mă învață să văd. Nevoile casei. Să le cunosc. Să le știu. E nevoie de timp, dedicare, iubire, jertfă, atenție la detalii. Munca mea, mărgăritar ales, va deveni bucurie. Nu corvoadă. Și da, va împlini nevoi. Nu va fi risipă. Mâinile harnice, sunt mâinile mele, și ale tale, lucrând munca grea dar nu singure. Ci cu Dumnezeu. El ne va binecuvânta și ” inul ” și ” lâna “. Mereu. Și tot ce voi face va binecuvânta pe ai mei. Și tu îi vei binecuvânta, cu munca ta, pe ai tăi !

Carmen Motora

Related Posts

Leave a Comment