De secole, spalatul mainilor cu apa si sapun a fost considerat o masura de igiena personala, fiind in general, inglobat obiceiurilor religioase si culturale. Totusi, legatura dintre spalatul pe maini si raspandirea bolilor infectioase a fost stabilita corect din punct de vedere medical abia acum doua sute de ani.
Ti-ai imaginat vreodata cum ar fi daca o masura de igiena importanta precum spalatul pe maini ar fi fost optionala in cazul medicilor chirurgi? In tarile dezvoltate, spalatul pe maini este intens promovat in randul oamenilor de toate varstele, dar putini sunt cei care cunosc inceputurile acestei masuri elementare de igiena.
Ignaz Semmelweis (1818 – 1865), un medic maghiar care lucra la Spitalul General din Viena, este cunoscut ca parintele igienei. In 1846, el a observat ca femeile care nasteau intr-o institutie medicala de invatamant asistate de studentii la medicina din respectivul spital aveau mai multe riscuri de deces in comparatie cu femeile care isi aduceau pe lume copiii intr-o alta sectie a spitalului administrata de moase. Semmelweis a decis sa faca mai multe cercetari, cautand diferente intre cele doua sectii. El a observat ca studentii si medicii mergeau adesea in maternitate dupa ce efectuau o autopsie. Pe baza observatiilor sale, Semmelweis a ajuns la concluzia ca „particule cadaverice” care insoteau acele autopsii erau aduse din camera de autopsie in maternitate. In schimb, moasele nu au efectuat astfel de autopsii, nefiind deci expuse acestor particule. Descoperirea lui Semmelweis este importanta si in zilele noastre: spalatul pe maini este una dintre cele mai importante masuri de sanatate publica.
Ca urmare, Semmelweis a impus o noua regula, cea care prevede ca doctorii sa se spele pe maini si sa isi dezinfecteze mainile cu o solutie cu clor. Rata de deces din maternitatea sa a scazut simtitor. Aceasta a fost prima dovada care arata ca spalarea si dezinfectarea mainilor ajuta la prevenirea infectiilor. Totusi, observatia sa nu a fost populara in randul tuturor: unii medici au presupus ca Semmelweis insinua ca ei sunt de vina pentru decesele inregistrate, motiv pentru care au incetat sa se spele pe maini, aducand ca argument ideea la moda in acele timpuri potrivit careia apa era cauza potentiala de imbolnavire.
Medici precum Semmelweis nu au mai considerat imbolnavirea ca fiind o consecinta a spiritelor rele sau a aerului urat mirositor. Mai mult, el a incercat sa ii convinga si pe alti medici din spitalele europene de beneficiile spalatului pe maini, dar fara succes la acel moment.
Dincolo de a fi considerat parintele spalatului pe maini, Semmelweis este si cel care a implementat un model epidemiologic de prevenire a infectiilor.
Cativa ani mai tarziu, in Scutari, Italia, Razboiul Crimeei a adus un nou campion al promovarii spalatului pe maini: Florence Nightingale. Intr-o vreme in care majoritatea oamenilor considerau ca infectiile erau cauzate de mirosurile neplacute (miasme), Florence Nightingale a implementat spalatul pe maini si alte reguli de igiena in spitalul la care lucra. Practicile sale au ajutat la reducerea numarului infectiilor.
Din nefericire, practicile promovate de Ignaz Semmelweis si de Florence Nightingale nu au fost adopate la scara larga in acele vremuri. Abia in 1980, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), a identificat spalatul pe maini ca o modalitate importanta de a preveni raspandirea infectiilor. In acest fel, au aparut primele recomandari la nivel national privind igiena mainilor.
In ultimii ani, spalarea mainilor cu apa si sapun si alte masuri de igiena au fost recunoscute ca fiind esentiale pentru sanatate si alimentatie.
Acum, cand eficienta spalarii mainilor nu mai este pusa in discutie, preocuparea principala este ca aceasta masura sa devina universala. Aceasta provocare – practicarea spalarii mainilor in momentele importante – este asociata cu noi schimbari comportamentale la nivelul intregii populatii.
Oricine poate promova obiceiul spalatului pe maini si fiecare dintre noi putem fi un exemplu pentru cei mai mici.
Afla mai multe despre:
Spalatul corect pe maini
Surse de informatie: AICI AICI AICI AICI Sursă foto: AICI