Proverbe 31:27

by Carmen Motora
0 comment

” Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei, și nu mănâncă pâinea lenevirii. ” – Proverbe 31:27

Femeia cinstită veghează ! În casa ei ! Sublinierea asta mi-a plăcut mult. Ea e așa concentrată pe ce are loc în căsuța ei. Nu la alții ! Nu pierde timp făcând “investigații” în alt loc. Nici nu e sănătos. Împărăteasa “culege informații” la ea în împărăție.

Ea veghează. Nu supraveghează. Diferența e subțire și totuși vitală. Tocmai diferența aceasta o deosebește de un mărgăritar fals. Veghind, ea stă de strajă. În noaptea cea mai adâncă a lumii. Până la ivirea Dimineții.
Ea e atentă la detalii. Observă și culege informații ca apoi să le ducă în cămăruța ei. De acolo le trimite mai departe.Sus. Ea e ” iscoada ” cea mai potrivită și eficientă a Împăratului ! El aude tot și apoi ” calculează ” atacurile. Ușurează poverile.
Daaaa ea veghează ! Nu supraveghează. Dacă ar supraveghea, atunci la ea ar fi controlul. Dar nu e menirea ei.
Controlul aparține Regelui !
Ea știe bine asta și nu încurcă planurile Lui cu soluții de om. Nu condiționează în casă. Și nici nu ridică vocea. Doar încuie ușa cămăruței ei. Acolo trimite vorbe și rugăminți. Lacrimi și zbateri. Și primește liniști de cer. Miresme de primăveri. Mângâieri de îngeri. Acolo zărește curcubeele în ploile cele mai reci.

Ceea ce stârnește însă uimirea e ” și nu mănâncă pâinea lenevirii “.
E posibil riscul acesta ? O împărăteasă și o pâine a lenevirii…?
Această ” pâine a lenevirii ” este pusă tocmai aici, după vegherea ei. În casa ei.
Nu altă dată. Nici când se scoală când încă e noapte să dea hrană casei sale, nici când pune mâna pe furcă, nici atunci când face învelitori sau atâtea altele, ci doar acum. Când e vorba de veghere. Asta înseamnă mai mult.

În Scriptură ni se spune de cineva care a mâncat pâinea lenevirii.
Un Stăpân a încredințat avuția Sa robilor lui. ( Matei 25 :14-30) Unul a primit cinci talanți, unul doi și altul un talant. Fiecare după PUTEREA lui. Robii dintâi au pus talanții în negoț și au câștigat încă pe atât. Cel de-al treilea însă, l-a îngropat în pământ. La venirea Sa, Stăpânul i-a lăudat pe primii și i-a răsplătit. Celui de-al treilea însă i-a spus : ” Rob viclean și leneș . “
El a motivat teama. Teama de a pierde. De a nu fi la înălțime. A lăsat talantul îngropat. Nefolosit. A mâncat pâinea lenevirii. A fost viclean pentru că știa ce valoare are și că poate aduce profit. Și leneș pentru că a mâncat pâinea lenevirii…

Femeia cinstită pusă să vegheze în casa ei, are un talant. De mare valoare. O parte din avuția Împăratului. Ea poate veghea bine de tot. Poate să vadă, să audă și să simtă ce alții nu pot. În casa ei, știe orice zbatere de departe. Orice neajuns. Orice frământare. Ascunse toate bine în talantul ei. Și e vărsat la Vistiernic pe genunchi. Acolo înmulțește ea valoarea. Clipă de clipă. Așa strălucește ea dovedind strălucire de diamant real. Nu ” îngroapă ” ce știe că are. Ce poate face. Ci veghează. Trimite mereu informații sus. Și primește instrucțiuni clare. Nicio luptă nu e pierdută. Nicio zbatere nu se pierde fără rost.
Nu mănâncă pâine… de lenevire. Dimpotrivă. Știe că odată va da socoteală de pâinea făcută în casă. Proaspătă și bună. Mirosind a… acasă.

Femeie, mărgăritar ales, știi că Împăratul te-a ales anume să veghezi ? În căsuța ta ? Știi că poți străjui fără să controlezi ?
Știi că ești ” iscoada ” Lui ? Așa obține El cele mai valoroase informații ! Din cămăruța ta cu miros de primăveri !
Din cămăruța ta ticsită cu lacrimi strânse în burduful Lui ! Pe toate le strânge ! Toate se fac mărgăritare mai mici. Odată se vor vedea strălucind tare de tot și dovedind că nu ai mâncat pâinea lenevirii.

După Noaptea lumii, va veni Dimineața ! Atunci te va chema Împăratul să te răsplătească. Și vei deveni împărăteasă pe deplin. De ce ? Pentru că tu veghezi în Noaptea cea mai neagră asupra celor ce se petrec în casa ta ! Da ! Nu mănânci pâinea lenevirii. Ci ești ” iscoada” de care depind biruințele Împăratului în colțul tău de rai ! În căsuța ta ! Și cămăruța ta, înțesată cu lacrimi, va fi cea mai bună dovadă că ești împărăteasă !

Carmen Motora

Related Posts

Leave a Comment