“Negustorește” cu o greutate reală, dreaptă, de a Împăratului!

by Carmen Motora
0 comment

Deuteronom 25:13-15

In Orientul Apropiat antic standardele de greutate erau diferite de la o cetate la alta.

Cu toate acestea negustorii își înșelau semenii. Reușeau să o facă.

Negustorii israeliți plecau la negoț cu o traistă sau un sac în care aveau două greutăți : una mai grea decât cea normală și una mai ușoară decât aceasta. Pe cea corectă nu o purtau cu ei.

La cumpărare foloseau greutatea mai grea. Așa că ieșeau în câștig. La vânzare foloseau greutatea mai ușoară, înșelând pe alții. Oricum atât la vânzare cât și la cumpărare, negustorii înșelau cu greutățile false.

Ceea ce e tare interesant este legat de aceste greutăți măsluite, purtate de negustori. Erau cioplite din pietre, în diferite forme. Aveau o bază plată și diferite forme:de broască țestoasă, de rață, de leu, etc. Ceea ce este uluitor este faptul că aceste greutăți aveau înscrise pe ele:greutatea și standardul folosit. Indicau o greutate în scris dar practic erau minciună. Ambele indicau o greutate, dar niciuna nu cântărea cât trebuie.

Dumnezeu este uluit de asta. Înșelătoria prin adaus sau lipsă, nu are de a face cu El. De aceea le spune:” să n-ai în sacul tău două feluri de greutăți, una mare și alta mică. Ci să ai o greutate adevărată și dreaptă, pentru ca să ai multe zile în țara pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.”

Dumnezeu vrea măsura Lui corectă, dreaptă, bună, minunată. Nu masuri măsluite, ascunse în sac de negoț. Nu înșelare. Vrea dreptate. Măsura dreaptă aduce o țară promisă și zile multe! Fericite.

Ai crede că și noi avem saci cu măsuri măsluite? O, daaa! Una mai mare și una mai mică, adesea. Măsura dreaptă e pe undeva uitată. Înșelăm ușor deși avem înscris greutatea și standardul. Teoretic suntem perfecți. Practic înselăm ușor. Ne batem cu pumnul în piept cu dreptatea. Însă “vindem” și ” cumpărăm” ce ne aduce ” profit”, înșelând.

Dumnezeu ne iese în cale. Cu o Țară promisă. Cu zile multe, fără număr, fericite. Cu un gust de Cer și Împărăție. Cu o mireasmă de măsură dreaptă. Să lăsăm măsurile noastre făcute să înșele, făcute să dea bine.

Vrei zile multe, pline de fericire? Îți dorești să trăiești într-o Țară liniștită, cu tihnă, ca în povești? “Negustorește” cu o greutate reală, dreaptă, de a Împăratului, toate trăirile tale! Cântărește tot, cu greutatea Cerului!

Related Posts

Leave a Comment