Tu ai ” fortificații ” în care încă te mai încrezi ?

by Carmen Motora
0 comment

Iosua 6 : 1-25 – De ce Ierihonul este învins așa ? E o întâmplare sau nu ?
Ca să înțeleg am pătruns cu gândul, tocmai … în Ierihon !

Ierihonul este cel mai vechi oraș de pe glob ! Cea mai veche așezare urbană din lume !
Ierihonul nu e doar atât. Ci e un oraș impresionant ! E o adevărată fortăreață naturală : la est e străjuit de Muntele Nebo, la vest de Munții Centrali iar la sud de Marea Moartă. Și ca un plus de luxurianță, orașul e irigat de râul Iordan și de o mulțime de izvoare ale Munților Centrali. Așa se face că Ierihonul e invadat de vegetație și nu la întâmplare este numit și orașul palmierilor. Însă ce m-a uimit a fost să descopăr că acest oraș este situat la cea mai joasă altitudine posibilă. De fapt Ierihonul este cea mai joasă așezare locuită de pe pământ ! Este la 250 metri sub nivelul mării. Așa că i-am văzut pe locuitorii Ierohonului că nu se tem de nimic. Și pe bună dreptate ! Așezarea lor strategică, natura și faima îi apără de orice ! Așa cred ei.

Ca măsură de siguranță însă, ei mai fac ceva : fortificații ! Veți fi uimiți ca și mine să aflați că Ierihonul este primul oraș cu fortificații din lume ! Și nu orice fortificații ! Zidul era foarte înalt de 4,5 metri de jur împrejur. Pe zid, deasupra mai exista încă un zid de cărămidă înalt de 2,5 metri, întărit cu metereze. Impresionantă apărare !

Zidul acesta era piesa de rezistență a locuitorilor ! Coroana apărării lor ! Cireașa de pe tort cum am numi-o !
De aceea, Dumnezeu aici intervine ! Aici era punctul ce trebuia atins ! Zidurile cad ! Și contrar cercetătorilor ce spun că normal era să fi căzut în interior, ele cad în exterior ! Așa cărămizile formează o rampă, pentru israeliți ce pot ușor urca și intra în cetate.

Azi m-am uitat la ” fortificațiile ” mele. La acele ” ziduri” ce uneori le ridic, crezând că sunt punctul meu cel mai înalt de apărare. Ierihonul m-a învățat că până și cele mai înalte ziduri cad când Tata intervine. Și devin rampă pentru dușmani. De aceea aleg să-I dau Tatei acele ” fortificații ” să-I dau cheile cetății : inima mea !

Tu ai ” fortificații ” în care încă te mai încrezi ?
Privește Ierihonul !

Carmen Motora

Related Posts

Leave a Comment