Sărăcie vs. bogăție !

by Carmen Motora
0 comment

Luca 16 : 19-31

Sărăcia nu este un blestem cum nici bogăția nu e o virtute. A fi sau nu ” bogat” stă în alegerea mea. Și a ta ! Banii nu sunt blestem. Iubirea de bani însă, da. Ca și dorința de a face cât mai mulți. Dorința aceasta, deși poate fi bună în începuturi, vrea să demonstreze ceva : că sinele poate ! Că sinele știe, cunoaște, reușește, ESTE. Nu vrea să depindă de CEL ce ESTE.

Omul bogat se îmbrăca în porfiră și in subțire în fiecare zi. Ce ar putea fi rău? Porfira sau purpura era haina regală. Specifică regilor. Bogatul se credea rege al fiecărei zile. Rege peste timp, loc, trăiri, hotărâri, alegeri. Inul subțire era trăsătura luxului. Voia să demonstreze lumii că are ! Că poate singur ! Că știe și reușise ! El se vedea dumnezeu atotputernic. Al lui și al celor din jur. Banii îi erau dovada că este ceea ce ar fi trebuit să fie dependență de Cel ce este !

Săracul era în contrast cu luxul. Cu bogăția. Bolnav, sărac, plin de bube, nu se plângea. Nu protesta ! Nu critica “politica” lui Dumnezeu ! Nu cârtea. Nu cerea răspuns la “de ce ?”Sărăcia lui avea un țel. O noimă. Un fel anume bine tâlcuit de a face ceva din el. Un înțeles mult mai adânc decât averea și banii. Lazăr știa. De aceea, nu se plângea. Nu ridica pumnul în sus către Dumnezeu. Sărăcia lui nu era o virtute. Dar nici o povară. Doar un destin bine ales de o Mână înțeleaptă.

” Frâiele” lumii erau controlate. Erau în Mâini sigure ! Lazăr știa asta sigur. Finalul ne uimește : Lazăr moare și este dus de îngeri în sânul lui Avraam. Bogatul moare și … este îngropat. Banii și bogăția nu sunt rele. Doar iubirea de ele. Și dorința de a le agonisi cât mai mult.

Putem fi ” săraci ” sau ” bogați ” prin alegerea noastră. Bogăția nu e o virtute cum nici sărăcia nu e un blestem. Alegerea noastră însă da , poate fi! Putem alege ” să fim ” sau să depindem de CEL ce ESTE ! Putem demonstra cât adunăm sau să arătăm lumii cât primim de la Cel ce ne iubește ! Putem fi duși de îngeri în sânul lui Avraam la sfârșit sau să fim… îngropați și uitați ! Noi alegem ! Eu și tu !

Carmen Motora

Related Posts

Leave a Comment