Uza era un ignorant sau un impostor ?

by Carmen Motora
0 comment

2 Sam. 6 : 1-11 – Cine era Uza ? Cu două-trei generații în urmă, chivotul fusese adus în casa lui Abinadab. Pe când murise Eli. Trebuie ca Abinadab să fi murit demult. Eleazar fiul lui fusese sfințit să păzească chivotul. Eleazar moare, așa că paza sa revine fiilor și nepoților lui, printre care și Uza. Uza și Ahio păzeau și deci aveau și responsabilitatea transportului chivotului la Ierusalim.

Uza deci știa. Știa indicațiile divine. Știa bine că transportul însemna de fapt purtarea chivotului pe umeri de către chehatiți. (Numeri 4 : 4-15) Legea lui Moise era literă de lege pentru el. Și totuși… nu e ! Chivotul, prezența lui Dumnezeu, devine pentru el doar o lădiță de lemn de salcâm, poleită cu aur. Lădița asta ce-L purta pe Dumnezeu devine o lădiță strălucitoare ce ar ședea tocmai bine într-un car nou-nouț purtat de boi. Și nu umeri de chehatiți. Carul nou mirosind a lemn proaspăt lucrat i se pare mai potrivit decât umeri obosiți, pentru așa o lădiță. Văzuse el asta la filisteni și îi plăcuse mult. Însă filistenii nu cunoșteau legea ! Aleseseră asta din respect pentru chivot. Altceva nu știuseră să facă ca respect pentru Dumnezeu.
Uza însă știa !

Știa bine ce e de făcut. Și cum anume. Și totuși alege să-L petreacă pe Dumnezeu într-un car nou. Să fie tras de boi. Ba chiar Îl mână frumos, cu grijă. I se pare că Îl petrece frumos. El tocmai schimbase Legea ! Schimbase umerii. Schimbase locul lui Dumnezeu cu o lădiță poleită ! Și ca și când ar fi fost prea puțin, merge mai departe. Atinge chivotul ! Doar preoții, descendenții lui Aaron aveau voie asta ! Uza alege repede să-L sprijine pe Dumnezeu, când i se pare că e în pericol… să cadă ! Dar pentru el e doar o lădiță. Nici vorbă de Dumnezeu.

Uza este ucis. De Dumnezeu. Ucis că a schimbat Legea. Că a schimbat prezența lui Dumnezeu cu o lădiță de lemn. Ucis fiindcă credea că Îl poate sprijini pe Dumnezeu. Omorât pentru că se vedea mai mare ca El.

Chivotul Lui e și în casa mea. Și în inima mea. Azi L-am privit mai bine. E doar o lădiță ? Sau e Dumnezeu ? Răspunsul vine din faptele mele. Schimb eu Legea Lui ? Caut să-L sprijin în planurile Lui ? Mi se pare mic ? Atât de mic că are adesea nevoie să-L sprijin ? Sunt un Uza ignorant dar devenit impostor ?

Plângând recunosc că Tu ești chivotul ce aduce Cerul. Vreau să te port pe umeri ! Să te simt și să știu că Îl port pe Împăratul !
Tu cum Îl vezi pe Dumnezeu ?

carmen motora

Related Posts

Leave a Comment